Akacja jest cenną rośliną leczniczą. Herbata przygotowana z jej kwiatu łagodzi kaszel, ma właściwości przeciwzapalne, działanie antyspazmatyczne, jak również przeczyszczające. Jest stosowana do wywołania pocenia się i obniżania poziomu kwasu żołądkowego, co sprawia, że jest dobrym środkiem na wrzody. W homeopatii akacja stosowana jest do zwalczania schorzeń gastrycznych. Akacja jest dodawana jako aromat do pieczywa czy herbaty, a w kosmetyce stosowana jest do wygładzania zmarszczek i polepszenia kolorytu skóry. Kilka kwiatów akacji można dodać do relaksacyjnej kąpieli.
Miód z akacji zawiera lekkie pyłki które prawie się nie krystalizują (przez wysoką zawartość fruktozy) i ma mocny zapach. Kolor rożni się w zależności od regionu, od bezbarwnego do blado żółtego. Dzięki swoim szczególnym właściwościom miód produkowany na Węgrzech został oceniony jako Hungaricum (nazwa odnosząca się do produktów uznawanych za typowo węgierskie). Miód z akacji można wykorzystywać do zwalczania dolegliwości trawienia spowodowanego schorzeniami gastrycznymi.
Kiedy zbierać?
Kwiaty akacji należy zbierać kiedy są młode na początku kwitnienia w maju-czerwcu. Po zerwaniu zielone szypułki są usuwane a płatki są od razu suszone.
Jak używać?
Herbata z kwiatów akacji wykorzystywana jest do zmniejszania, powstrzymywania lub zapobiegania bólom gastrycznym i trawiennym. 2 łyżeczki suchych kwiatów akacji należy zalać 200 ml gorącej wody i odcedzić po 5 minutach.
Dzięki swojemu przyjemnemu aromatowi akacja jest wykorzystywana do produkcji syropu i w kosmetyce. Kwiaty można też poddać fermentacji na liker, a zapieczone w cieście naleśnikowym stanowią wyjątkowy deser.
Placek z akacji
Składniki (na 4 porcje):
- 16 pęczków kwiatu akacji
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 200g białej mąki
- 250 ml mleka
- olej do smażenia, podawać z cukrem
Przygotowanie
- Zmieszać jajka z cukrem. Stopniowo dodawać mąkę i mleko mieszając roztwór. Zanurzać pęczki kwiatów akacji w roztworze i obsmażać z obu stron w oleju. Otrząsnąć kwiaty na sucho i podawać z cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz